نخست تعریفی از فنر را ارایه می کنیم و سپس به بررسی انواع فنر و برخی خواص آنها می پردازیم. در تعریف فنر آمده است که به طور کلی به هرجسمی که دارای خاصیت ارتجاعی یا کشسانی باشد فنر گفته می شود. بنابراین چنانچه جسمی چه درفاز جامد و چه در فاز مایع یا حتی گاز باشد و در حالت فشار تغییرشکل دهد و پس از رفع فشار به حالت اولیه بازگردد فنر نام دارد.
هرفنر دارای سه کمیّت فیزیکی اصلی و شناخته شده است که هرکدام با یک حرف انگلیسی نشان داده می شوند. این کمیّتها به ترتیب شامل بار یا نیروی وارده به فنر که با حرف (F) نشان داده می شود ، مقدار تغییرشکل فنر(X) و سختی فنر(K) می باشند.
به طور کلی انواع فنر بر اساس حالت ماده ی آن را برسه قسم اصلی فنرهای روغنی یا هیدرولیک، فنرهای هوایی یا پنوماتیک و فنرهای مکانیکی تقسیم نموده اند. از این سه قسم ، فنرهای مکانیکی خود به سه دسته ی فنرهای تخت، فنرهای مارپیچ و فنرهای مفتولی تقسیم شده اند که فنرهای مارپیچ خود به دونوع مهم و کاربردی فنرهای فشاری و فنرهای کششی تقسیم شده اند :
یکی از انواع فنرها به شمار می رود که برای ساختن آن سیمی را حول یک محور به شکل استوانه یا مخروط می پیچند و بسته به اندازه ی مورد نظر ادامه میدهند. بدیهی است هرچقدر قطر استوانه ای که محور قرارگرفته است افزایش یابد، قدرت فنر مارپیچ نیز بیشتر خواهد بود. افزایش طول فنر نیز موجب می گردد انعطاف پذیری آن بیشتر شود.
اندازه و قدرت فنر را با معیاری به نام نرخ فنر یا همان نرخ فشردگی فنر می سنجند. به مقدار وزن لازم برای فشردن فنر به اندازه ی یک اینچ نرخ فنر گفته می شود.چنانچه این وزن بیشتر باشد قدرت فنر و آستانه ی تحمل آن بیشتر می شود.
فنرمارپیچی براساس نوع کاربرد آن به دونوع فنر فشاری و فنر کششی تقسم شده است . بنابراین فنرهای فشاری و فنرهای کششی از انواع فنر مارپیچی به شمار می روند.
Project:
Personal Training
Client:
ABC Bank
Year:
2017